W roku szkolnym 2022/2023 uczniowie klasy Ia realizowali projekt „Zdrowo jem, więcej wiem”. Głównym celem projektu było wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem było również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.
Projekt trwał cały rok szkolny i był podzielony na 2 etapy: jesienno-zimowy i wiosenny. W każdym etapie nauczyciel realizował 6 zadań, w tym lekcje tematyczne, konkursy. Lekcje były realizowane w formie krótkich pogadanek i dyskusji, doświadczeń i zabaw, które w prosty sposób przekazywały i utrwalały wiedzę. Konkursy były tematycznie powiązane z zajęciami lekcyjnymi i ich celem było m.in. utrwalenie wiadomości, pogłębianie zainteresowania uczniów zdrowym odżywianiem, stylem życia oraz rozwijanie kreatywności. Celem konkursów było również promowanie wiedzy o zdrowym stylu życia wśród pozostałych uczniów w szkole.
Realizując projekt „Zdrowo jem, więcej jem” uczniowie wykształcili nawyki żywieniowe dotyczące spożywania zdrowych produktów, dowiedzieli się, ze najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie i jaki wpływ na zdrowie ma aktywność fizyczna. Uczniowie w czasie realizacji projektu bawili się wyśmienicie, poszerzając przy okazji swoją wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania.









