W dniu 6.12 uczniowie klas IIIa i IIIb z okazji Mikołajek wykonywali ciekawe doświadczenia chemiczne i widowiskowe eksperymenty, które pozwoliły im przybliżyć wiedzę na temat świata chemii. Eksperymenty odbywały się pod nadzorem dr hab. Iwony Mystkowskiej, profesor Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej.
Na początku zajęć dzieci wykonały różne kształty mydełek, które własnoręcznie dekorowały płatkami kwiatów i ziół. Następne doświadczenie pozwoliło sprawdzić odczyn za pomocą wywaru z czerwonej kapusty w różnych produktach, min. cytryna, ocet, soda, proszek do prania, woda, woda
gazowana, mleko. Uczniowie dowiedzieli się, że odczyn może być kwaśny, zasadowy i obojętny oraz że odczyn nie zawsze pokrywa się ze smakiem.
Kolejnymi ciekawymi eksperymentami były: „tęczowy mleczny wir”, czyli dodawanie do mleka naturalnych barwników, następnie dotykanie patyczkiem zamoczonym w płynie do naczyń i obserwacja reakcji tłuszczu z płynem oraz „uciekający pieprz”, czyli rozdzielenie wody z pieprzem po przyłożeniu palca namoczonego w płynie do naczyń.
Na koniec widowiskowym eksperymentem była pasta do zębów dla słonia i dmuchanie balona za pomocą sody i octu.