Święta tuż, tuż… czas więc na pieczenie pierników;
18 grudnia w naszej szkole unosił się zapach korzennych przypraw.
Zgodnie z przedświąteczną tradycją uczniowie klasy II upiekli pyszne świąteczne pierniczki. Najpierw odpowiednio się przygotowali, poznali zasady bezpieczeństwa, składniki i sposób wykonania ciasta oraz potrzebne przybory kuchenne. Gdy ciasto było już gotowe, uczniowie zadbali o higienę podczas pracy: czyste ręce, fartuszki, chusteczki i czepki. Następnie z ogromnym zapałem oraz zaangażowaniem zabrali się do pracy – wałkowali ciasto, wykrawali przy pomocy foremek ciasteczka. Wszystkim podobało się wykrawanie świątecznych kształtów – choinek, gwiazdek, bałwanków, dzwonków, reniferów i aniołków. Efektem naszej pracy były pełne blaszki pierniczków, które zanieśliśmy do kuchni. Tu pod czujnym okiem pani Małgosi, pierniki nabierały koloru piekąc się w piekarniku.
Po szkole unosił się wspaniały zapach pieczonych pierniczków, który wprawił wszystkich w świąteczny nastrój.
Zabawa była doskonała a pierniczki wyszły smaczne i piękne.
Piernikami obdarowaliśmy rodziców i pracowników szkoły.