Jedną z tradycji polskiej wsi, na zakończenie wykopków, stały się rozpalane ogniska z pieczonym ziemniakiem, połączone ze śpiewem i wspólną zabawą. Hołdując owej tradycji w naszej szkole postąpiliśmy podobnie i zorganizowaliśmy ognisko z pieczeniem ziemniaków. W imprezie wzięły udział dzieci z drugiej klasy.
5 października 2021 r. w słoneczny poranek na boisku szkolnym ułożony został stos drewna. Był to znak rozpoczęcia „Dnia pieczonego ziemniaka”. Obchody tego święta stanowią doskonałą okazję do aktywnego spędzania czasu w atmosferze przepełnionej humorem i dobrą zabawą.
Po wstępnej rywalizacji sportowej nadszedł czas na pieczenie i degustację smakowitych kiełbasek. Nasze spotkanie przeplatane było zabawami i zajęciami sportowymi.
Gdy ziemniaki piekły się w ognisku, dzieci wybrały się na wycieczkę do pobliskiego lasu. Tam podziwiały i nazywały drzewa oraz zbierały liście na bukiety do sali i zajęcia plastyczne. Po powrocie na boisko wszyscy czekali, by skosztować wyjętych prosto z ogniskowego żaru, miękkich w środku i pachnących dymem pieczonych ziemniaków. Niestety okazało się, że część ziemniaków zbyt mocno spiekła się, a nawet spaliła i nie nadawała się do spożycia. Na szczęście kartofli w ognisku było na tyle dużo, że wystarczyło dla wszystkich chętnych.
Z dobrym humorem oraz uśmiechem na twarzach, na których pozostawały jeszcze ślady pieczonych smakołyków, o godzinie 13:30 zakończyliśmy nasze ogniskowe spotkanie.
Bardzo dziękujemy rodzicom za pomoc w organizacji ogniska i zapraszamy na kolejne święto za rok.
red. Teresa Wiącek